Sunday

CERITALAH BUKU: Book is Windows World

Assalamualaikum...
MEMBACA JAMBATAN ILMU... Kalo xda jambatan maknanya susah lah nk berhubung n mengetahui perkembangan dunia luar..okies Keyyah bukan nk cerita pasal pepatah yg di cilok dr iklan TV, sebenarnya entry nih Keyyah buat utk menyahut cabaran Cik Adah yg COOL... COOL ke cik ADAH, sila lah g ke page dia ok. Keyyah pn xbp nk paham tag apa ni, rs nya kena ceritakan 3 buah buku yg kita baca.. okies jom kongsi2 ilmu... SHARING IS CARING... layanzzz

1. Aura Personaliti Warna 
(Mir Hazil Azran Ramli)
Buku ini menerangkan personaliti melalui aura warna yg ada dlm badan kita.. Setiap org memiliki aura personaliti yg berbeza ok. ada 7 warna sama mcm warna pelangi yg cantik lg indah.. dr warna itu kita boleh tau sifat, kecenderongan, kekuatan dan kelemahan yg ada dlm diri kita. Boleh juga tau kelebihan dan kelemahan org laen, so xley lah nk marah kalo dah itu kelemahan dlm diri dia. Memang bagus buku ni sbb kita boleh memperbaiki kelemahan yg ada dlm diri kita.. Nak tau aura apa yg ada dlm badan, kena jwp soalan2 yg disediakan. Keyyah dpt aura warna BIRU. Mmg byk menda yg berkaitan ngn Keyyah, tp x100% btol ok..nama pn kajian... sesapa yg berminat nk mengetahui rahsia diri sendiri boleh lah beli buku nih.. Tp Keyyah pinjam kat library ja..nama pun student, mcm2 buku dh disediakan, guna jelah...hehehe. Tp siyes buku nih mmg best, siap pinjam suruh membe2 baca..hahaha baek x Keyyah... Nnt kalo ada masa Keyyah ceritakan ciri2 aura BIRU ok... skrg layan next buku pulak.

2. Modeling the Wireless Propagation Channel.
F. Perez Fontan and P. Marino Espineira
 
Kalo td Keyyah cerita pasal buku motivasi, sekarang Keyyah cerita pasal buku yg berkaitan science n technology lak. Supervisor Keyyah pernah ckp, "ini adalah kitab kamu buat ms skrg, kalo balik kg pn kena bw buku nih". Mmg slalu bc lah buku nih. Bc sekali mmg xpaham la, kena bc 2 3 kali br nk paham. 2 pn kekadang kena tanya org laen or google2 br bole paham..Kalo org laen xpaham juga, email author la. Author buku nih mmg layan je email2 Keyyah or kwn2 Keyyah yg laen. Siap boleh bertukar2 info dgn dia. Siyes xtipu nih.
Secara ringkasnya buku ni mencerita kan ttg keadaan persekitaran yg perlu diambil kira untuk memastikan signal yg dihantar selamat sampai. Keadaan seperti  multipath, coverage, propagation in microcell n microcell, Land Mobile Satelite Channel, n mathematical modelling tuk setiap environment.. makna kata Segala mcm objek yg ada di antara 2 antenna perlu diambil kira lah, contohnya bukit, building, meja , kerusi, menda2 kecik yg dipanggil scattering n mcm2 lg . Nama pn wireless kan, mesti lah signal yg dihantar akan mengalami proses pantulan, penyerapan, kehilangan data disebabkan objek2 nih.. Oleh itu, Semuanya diterjemahkan dlm bentuk rumus mcm rumus add math dulu2. Kebanyakkan contoh dlm buku ni mengguna kan MIMO technology n menggunakn MATLAB software. Kepada sesapa yg berminat dengan wireless propagation xkesah lah fixed or mobile, mmg disarankan guna buku nih..mmg berbaloi walaupn harganya RM300++.

3. New Oxford Dictionary
pic ihsan google
Ahha ada x org yg xpernah tgk kamus..ok2 skrg dah ada kamus digital, tp Keyyah still suka jugak guna kamus ni walau pn dah ada yg digital..kenapa???? sbbnya kekadang ada jugak perkataan yg xde dlm kamus digital..hehe.. Isi kandungannya xyah lah nk cerita ok..sgt simple tuk ceritakan ttg buku yg ke 3 sbb kebanyakkan pembaca pernah baca buku yg ala2 mcm ni.

Disebabkan ini dinamakan tag, so kenalah tag org laen lak..
captain88
ayien
nuriz
luffy
Yafi
Ery fariha
Kalo ada kelapangan jom lah ramai2 jwb tag ni..berkongsi ilmu pengetahuan mmg menyeronokkan..hehe

4 comments:

nuriz said...

hehe saya tak cukup syarat nak jawab tag ni sbb sy di thn 2010 tak baca buku lagik, cuma baca paper n tgk berita kt tv..hehe

sweeTSour said...

nuriz: ahha yeke... xpe letak je apa2 buku yg penah akk bc dulu2..hehe

gades ain said...

keyyah, komik bole? hahaha, saya pon same laa, lom bace byk buku tahun nie, bole eyy, letak ape2 jekk buku yg pena saya bace ^^ time kasi sebab tag ;) nty saye jawab..

sweeTSour said...

gades ain: boleh la..asalkan buku...hehe