Friday

Resepi bujang || Terung Pipit @ terung kecil

Assalamualaikum...

sebelum tengok apa yg keyyah masak, adakah anda mengenali terung pipit ni???? pokok dia cm mana??? meh nak tempek kat blog ni...ngeh3...

actually terung ni tumbuh sendiri kat depan umah... tiada siapa pun yg tanam.. so sesapa pun boley lah nk amik.. kalo kamu2 yg baca ni ada berdekatan cni, jemput2 lah amik buah ni...heeeee...

sedikit pengenalan:
terung pipit = terung rembang, terung manggul, Solanum tarvun.....kalo keyyah, panggil terung kecik..ngeeee
kandungan : air, protein, lemak, karbohidrat, serat, kalsium, fosforus, ferum, vit A B C..
khasiat: boleh mengubati sakit perut, penawar jika terkena bisa ular dan mencuci darah

terung ni boleh dimasak dengan pelbagai resepi... sambal tumis dengan ikan bilis, kari atau boley je direbus dan dicicah dengan sambal belacan... rasa terung ni mmg sedikit pahit... tp Keyyah mmg makan je pedas, pahit, payau or apa2 je..asal tekak boley terima la...heeee

haaa ni sambal tumis ngn ikan bilis ala2 bujang gitu.. 


ini full set..cewah.. padahal ikan pekasam goreng je pun...senang kan hidup bujang...masak je sejenis dua, xder org nak komen or request itu ini..hehehe.. tapi kalo da kawen jgn harap la kan...heeee..hopefully my future husband xla cerewet mewek sgt kan...aminnn...


## entry Jumaat lepas, tp Jumaat ni baru publish..heeee



4 comments:

M a W a D D a H said...

bestnyaaa...

Syikin said...
This comment has been removed by the author.
Syikin said...

mmg la sgt senang kalo suami x cerewet bab makan..kita masak apa pun dia makan jer..

wadud@duad said...

owh yang bulat2 tuh..:D
hehe.. wadud walau orang perak mana makan ikan pekasam.. eaaa.. :D