Friday

Apa lagi yang xcukup???

Setiap hari, setiap malam, setiap detik aku melihat diri ini...
banyak sangat kekurangan...
dari segi mental mahu pun fizikal...
xpuas hati kat sini...
xpuas hati kat sana...
namun aku tetap bersyukur....
Syukur yg tak terhingga...

di pagi jumaat yang damai...
terjaga dari tidur...
hujan renyai2 membasahi bumi...
sedikit sejuk namun tak la sampai beku...
Syukur yg tidak terhingga dilahirkan di Malaysia...
cuaca suam2 kuku sepanjang tahun...
tidak perlu merasa sejuk sampai nk beku..
tidak perlu merasa panas sampai nk terbakar badan...
Nikmat yg sebegini besar...
Tidakkah aku bersyukur??
namun pernah kah kamu dan kami terfikir tentang insan2 yg terpaksa tidor di bawah jambatan???
tidor bertemankan tempias air hujan???

Jika hendak disenaraikan nikmat2 yg telah di anugerahkan...
xtersenarai walau di tulis berhari-hari...
terlalu byk..terlalu banyak...terlalu banyak...

Syukur..
Mudah disebut...
Adakah setiap perlakuan & perbuatan ku membenarkan kata2 itu...
Banyak yg perlu diperbaiki...
banyak yg perlu di pelajari....
banyak yg perlu dihayati...
semoga ruang dan masa yg diberikan tidak akan sia2...
Doakan supaya aku mampu menjadi insan yg btol2 bersyukur...

Tersentuh hati bila tengok Video dari blog INI.. masih tidak bersyukur lagi kah???

9 comments:

wadud@duad said...

moga bersama kita bersyukur dari ap yang ada pada kita means pemberian dari Allah walaupun ianya apabila dipikirkan (manusia) suatu yang tidak sepatutnya ada pada kita sebab Allah itu maha mengetahui.. =)

Syikin said...

aku yg sejuk beku dalam lab sorang2 nie..

bestnya la tido ujan2 nie..nikmat sgguh...tp demi tugas..huhu..

aNiS aNiSa said...

bersyukurlah dengan apa yang ada kan??

dunia adalah smentara =)

i am S!L4H.. said...

selagi kite bernafas, itu merupakan nikmat....

echah mashuri said...

betulsyukur mudah disebut.tp payah nak buat sbnrnya.

KUREKURE COMEL said...

bersyukur dgn nikmat yg diterima...




sekurang kurangnye kita tak susah kan....sbb ada org yg lbh susah dari kita kn...kn....



smile selalu ye....

Keyyah said...

wadud:
yup...Allah lebih mengetahui...terima seadanya dan bersyukurlah..

Syikin:
alahai siannya eikin...chaiyok2...kerja sampai lebam...hehhee

Keyyah said...

anis anisa:
yup kena sentiasa bersyukur..baru hati rasa tenang...

i am s!l4h:
ahahahaha..boley ek cm 2

Keyyah said...

echah mashuri:
yup teramat susah kan...

kurekure comeil:
2 lah..masih ada org yg lagi ssh dr kita