Monday

SOLAT KETIKA SAKIT

Selamat tahun baru Cina...kemanakah anda bercuti..Bestkan cuti panjang..tapi kalo nk balik utara selatan confirm jem..pernah tersangkut dalam jem cny ni sampai berbelas-belas jam...So saya beraya di KL sj...sbb dah cuti lama mggu lps... dah dapat cuti 1 minggu , so kalo raya Cina ni xbalik, xla kaget sgt...

Ok berbalik kepada tajuk.. 22.1.1013.. tarikh keramat juga lah ni... first time emak ditahan di wad... pergh bila 1st time, semuanya mesti kelam kabut.... Saya dapat call dr abg pkol 10.45mlm ckp emak otw dibawa ke hospital dalam keadaan xsedar diri... Allahhuakbar..rasa mcm nk pecah dada...xdapat nk berfikir dgn rasional...dah la sy sorg2 yg dok jauh dr family...bayangkan sorg2 diperantauan... dengan bantuan kwn2, masihat kwn2...sy berlari p stesen lrt (sbb semua kwn2 xtau nk anta ke pudu), terus ke puduraya.. Alhamdulillah ada last ticket pkol 12mlm.... Dalam perjalan blk, kejap2 abg call tanya dah sampai mana.xsampai setengah jam, call lg tanya dh sampai mana....xka ampa rs cuak bila abg concern mcm ni...dalam hati confirm mak sakit terok...kebetulan dok seat paling depan, so driver bas pun cuak juga dgr aku dok nangis..

Alhamdulillah..sampai Kangaq pkol 6pg...biasanya mst pkol 7 lbh...tp mungkin driver 2 dok dgr aku dapat call dr abg, so dia pun xda lah nk rehat lama2..

Sampai Hospital, terus jumpa mak, Alhamdulillah mak dh sedar...dan bermulah tanggungjawab seorang anak nk jg emak ketika sakit...sangat mencabar...sbb emak dah sedar, so kena bg solat. subuh dh la pendek..tp mcmmana... 2 lah masa p skolah, belajaq main2...bila mak masuk spital, mula lah gelabah.... cmna nak tayamum..lupa weiii...nak amik air semayang dh emak xmampu nk jalan..sebelum mak nk solat, mesti kena tukaq pampers...wah mcmmana nk tukar...sy dah la sorg2 anak pmpuan...dah sy tukaq sesuka hati sampai emak penat yg teramat sgt...sigh*...kali kedua tukar pampers, minta tlg nurse, sbb nk tgk cara depa tukaq...simple n senang ja..mak pon xpenat....lepas 2 sy tkr pmpers sorg2 ja....Alhamdulillah...

Alhamdulillah...8 hari di hospital, mak dah bole kuar... dan bertambah-tambah sehat.siap dapat nak angkat..2 doctor n 1 pesakit.. Syukur diberi nikmat untuk merasa pengalaman yg begitu berharga...belajar m'jaga org sakit...belajar bertayamum..Belajar menjaga solat 5 waktu org tengah sakit..dan baru tau org sakit ni bila dah sehat, kena qada balik solat2nya kerana Tayammum dan wuduk yg di amik ms sakit xsempurna..sbb tangan emak berbalut...solat di hospital untuk hormat waktu sahaja.

INI INFO TAYAMMUM

1. BAHAN TAYAMMUM
- Tanah dalam pelbagai warna.sekiranya bercampur pasir mesti mengandungi kandungan debu.
-          Xdikategorikan sebagai abu
-          Suci dan xbernajis
-          Tidak bercampur tepung atau kapur atau pasir yg tidak berdebu
-          Xbole bertayamum dgn menepuk meja atau dinding kerana xmengandungi debu tanah

2. Syarat sah bertayamun
-          Menghilangkan najis terlebih dahulu
-          Tanah debu yg suci ( ada di jual di pharmacy…tp kami guna tanah pongsu)
-          Ada qasad 1 niat penggunaan tanah
-          Menyapu muka dan tangan hingga ke siku dengan dua kali tepuk. Tepukan pertama bagi muka dan tepukan kedua bg tangan
-          Pastikan dahulu arah kiblat
-          Bertayamum apabila telah masuk waktu solat
-          Satu tayamum bg 1 solat fardhu dan beberapa solat sunat.



2 comments:

wadud duad said...

yap.. gud post.. eh, blog wadud bukan Kehidupan Blogger Malaysia 2010 tau, 2010 dah buang.. please edit cikit.. hehehea

Keyyah said...

eh wadud dah tukar link ek...xpe nnt Keyyah tgk k..hehehe