Friday

cekwi...Bila anak kecik dapat handphone...

Assalamualaikum.. jumaat yg indah... mulakan pagi dgn mendengar alunan suara maher zain...eh silap2 mulakan pagi dengan senyuman...

indahnya rasa jadi anak kecik...andai dapat diputarkan masa, mesti ramai orang2 dewasa mahu kembali jadi anak2 kecil semula... yang hanya tahu makan , main dan tido... kerja skolah, xtau buat boley tanya mak ayah, kakak abang xpun kawan2... blajar semata-mata mahu dapat naik pentas di hujung penggal persekolahan... oh indahnya dunia tika itu.... tp kalo keyyah kembali jd kanak2, xmau jadi anak perempuan yg slalu kena buli dgn abg2 dan adik... hahahahaha xsanggup ok... kalo gaduh siap sepak terajang. kalo maen slalu kena buli... naseb baek bila besar xla ganas macam tomboy..ayu, sopan santun ja. kakakaka..

 kalo dulu anak2 kecik hanya tau main permainan yg xperlu kluar byk duit... tau main dekat tanah saja.. tp berbeza dgn zaman skrg, kecik2 lagi dah di ajar pgg hp... asal menanges ja, suruh posing depan camera, asal nanges ja buka lagu kat hp, asal nanges ja, tunjuk gambar2 kat pc, asal nanges ja, ulang cerita upin & ipin banyak2 kali...bila besar ckit, start ajar anak2 main game kat hp, main game kat pc... yelah kan xnak anak buta it... kan benda ni keperluan....

bila dah masuk skolah rendah, mak ayah dah sibuk2 belikan anak2 handphone.. kononnya xnak anak2 ketinggalan zaman... xtau apa functionnya handphone ni sbb p skolah xley bawa pun.. sekadar boley main game saja, game kat pc lagi best kot... 

biasa lah bila budak kecik baru dapat handphone mesti la cikwi abes... yg penatnya adalah insan2 yg jauh dari dia lah... subuh2 pun msg dh msk...

mak teh buat pa???
mak teh dah bgn ka blm???
makteh dah mkn ka blm???
makteh tgk apa kat laptop??? n bla bla bla..

lepas balik skolah...
ulang balik ayat pg td... 

petang sblm p main...
ulang lagi ayat di atas...

malam sblm tdo...
ulang lg ayat di atas..

ok sebagai m.teh yg baik hati lg budiman, layankan aja... tp paling xley blah adalah
'm.teh, kdt j**a dah nk abrs... nnt m.teh t.up lg ok....' 
 ooo mak aiii, hebatnya penangan dapat hp br.. setiap hari t.up rm10...pengsan... yelah dia guna maxis, m.teh guna celcom, so kdt laju macam ayaq...tp bab nak kata NO kat budak kecik mmg ssh la kan.. layankan aja.. hopefully cepat2 lah abes cekwi dia...

cekwi = perasaan excited dgn brg2 baru kepunyaan sdr... (btol kot rasanya)...

5 comments:

M a W a D D a H said...

cikwi...hehehe...

mcm mak teh die jugak...beli kasut baru, duk pakai posing2 dlm rumah...


hahahahaha...:p

maCy said...

m ank sdare pn suke la.. pnt layan~

:: N.O N.I.C.K.N.A.M.E :: said...

jihah dah dapat hp ka??

Keyyah said...

mawaddah:
aippp...

macy:
hehehe...layankan aja..

adek:
yup...2 yg cikwi abes....

kaizenshinobi said...

letak syarat2 kalau nk bg topup... hehe

contoh:

kasi ujian 100% dulu baru bleh topupkan... hahaha