Monday

Plum || Prune

Assalamualaikum n salam sejahtera..

Semoga semuanya sihat n bergembira disamping orang disekeliling...Isnin menjengah sesudah ahad melabuhkan tirainya... Selamat bekerja n selamat blajar ye adik2 yg ngh study...

Lately Keyyah tersuka makan buah plum. skrg pun ngh mkn buah ni, so rasa tetiba rasa macam nak google n share khasitnya... plum dan prune adalah buah yg sama..ermm ada ke org yg xtau apa tu buah plum..meh nk google n tempek gambar kat cni k...



Khasiat

Buah plum yang dimakan segar mempunyai rasa manis, masam dan segar. Setelah mengalami pemprosesan, warna buah ini akan bertukar menjadi hitam. Bagi orang Cina, buah plum hitam membantu menyedapkan masakan khususnya sip. Buah plum hitam mengandungi asid sitrik, beta sitosterol dan triterpene. Selain itu, ia mengandungi khasiat antibakteria, melegakan demam, melancarkan pembuangan air besar dan mematikan cacing usus pembuangan terutamanya cacing gelang. petua melayu.com

mati lah segala cacing yang ada dalam perut Keyyah...

Buah plum mengandungi khasiat yang tinggi. Buah ini mengandungi sejenis bahan yang dikenal pasti sebagai diphenylisation yang bertindak sebagai julap. Bahan ini bukan sahaja mencuci perut, malahan juga mengatasi masalah sembelit. Di samping itu, ia juga sesuai diamalkan oleh mereka yang mengalami masalah kolesterol kerana diphenylisation yang membantu menurunkan paras serum dalam darah. Buah ini mengandungi serat ,iaitu salah satu daripada zat-zat makanan penting yang diperlukan dalam pemakanan harian untuk menjaga kesihatan. wikipedia

Bila di google2, baru lah tau betapa banyaknya khasiat buah ni.. Tapi bila diteliti, khasiat setiap buah mcm lebih kurang ja... mesti berfungsii untuk mengurangkan kolestrol n mengelakkan sembelit..

kalo sesapa nak kenal buah plum ni lebih mendalam n nak tau khasiat2nya, jgn malu klik SINI

10 comments:

M a W a D D a H said...

tersuka ea..hihi

mekchu said...

nak sikit.. mmg banyak khasiat nya.. terutama part pembuangan.. hehehe

Keyyah said...

mawaddah:
yup tersuka...bila dh tersuka, mulalah nk rs nak tergoogle khasiatnya..hehe

mekchu:
yup btol2..m'buang dgn lancarnya..haha

wadud@duad said...

keciknyer tulisan.. hhehehehehe...
penin wadud baca, thanks eh info, cacing gelang? huh..

hamzah ian said...

nyam2..

Syafrizal said...

kalau sapa2 nak diet..
makan la buah banyak2 waktu malam hehe

Keyyah said...

wadud@duad:
ermm kecik erk..nnt keyyah besarkan tulisan ye..

hamzah:
jemput2 makan

syafrizal:
huhu xkenyang kot mkn buah sj..kena mkn nasi juga..huhu

hiro said...

glupp..telan sekali gus.

maCy said...

dlu zmn skola rndah mak selalu beli. skg xdah.hihi

Anonymous said...

tq ya 4da info...saya bru ni tau buah plum n prune tu same..malu tul!
Sy tgh lam pntang..gooogle2 jumpa la petua nk lawas..makan buah prune, tp jumpa yg kering tu jer..rupa2nya bila buah fresh namanya plum.