Tuesday

bahagia itu adalah dengan membahagiakan...

semakin hari semakin malas untuk berblog...buka blog pun kadang2 saja...mungkin umo dah meningkat so banyak menda lain yang perlu difikirkan... Alhamdulillah baru saja menghabiskan masa dengan family...terasa macam raya je bila semuanya ada dikampung... yang paling best bila semua anak2 lelaki emak memasak, anak perempuan yg tunggal ni tolong2 apa yg ptt sj sbb org laki buat keja kan 3kali ganda lebih laju.... lagi pn lelaki masak kan lagi sedap (kena puji lebih2 ckit )...di tambah lak dengan tenaga da kudrat mereka yg gagah perkasa...menu wajib kalo di kg mestilah ikan bakar, ulam2 kg dan sambal belacan...mmg tiap kali berkumpul ni lah menu kami...menu2 lain berubah2 lah... Alhamdulillah syukur yg xterhingga... Dikelilingi orang2 yg membahagiakan....

Bahagia...apa itu bahagia??? kadang2 orang yg hidup mewah dan kaya raya pun belum tentu bahagia... hari ni terbaca petikan ini..
Sepasang suami isteri sedang menaiki basikal pada suatu petang. Suami di hadapan, manakala isterinya membonceng di belakang. Mereka melalui jalan berhadapan sebuah vila. Kebetulan di halaman vila tersebut sedang duduk pemilik dan isterinya sambil santai-santai minum petang.
Tiba-tiba pandangan kedua-dua pasangan suami isteri itu bertembung. Pasangan suami isteri yang sedang bersantai di halaman vila merenung pasangan suami isteri yang sedang berbasikal melalui hadapan vilanya.
Walaupun hanya seketika berpandangan tetapi hati mereka sempat berbicara…
“Alangkah bahagianya mereka,” bicara hati suami yang sedang menunggang basikal. “Rumah besar, duduk bersantai pula dengan menikmati makanan yang enak-enak. Isterinya cantik, kereta besar…”
Apa pula bicara hati suami yang sedang duduk bersantai di halaman vilanya?
“Oh, romantik sungguh kedua-dua suami isteri itu. Isterinya memeluk erat di belakang. Alangkah bertuahnya mendapat seorang isteri yang disayangi. Tidak seperti aku, sekalipun mempunyai harta yang melimpah ruah tetapi aku tidak bahagia seperti mereka…” begitulah bisik hati si suami kaya itu.
Justeru, siapakah antara kedua-dua mereka yang bahagia apabila masing-masing merasakan orang lain yang lebih bahagia? Apa ukuran sebuah rumah tangga yang bahagia? Mempunyai segala kekayaan dan kemewahan hidup? Rumah besar, perabot mahal dan kereta berjenama, itukah petanda rumah tangga yang bahagia?
bacalah petikan (bahagiakah kita?) sampai habis...semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua...

bahagia itu dari hati yang tenang  

No comments: