Tuesday

mengembaralah/ berhijrah untuk mencari sesuatu yang baru

salam aidilfitri...hihihi dah nk abes syawal kan baru nk update blog... bersawang-sawang dah blog ni... sekadar nak cuci2 sawang yg bersawang, ingin berkongsi petikan ayat yg dikopipes dari funpage DRMAZA.com..

Kata penyair, Abu Firas al-‘Amiri yang dikenali dengan Majd al-‘Arab:

“Berpisahlah, nescaya kau dapati ganti orang yang kau tinggalkan. Mengembaralah di bumi, nescaya kau temui petunjuk dalam perjalanan itu. Singa jika tidak meninggalkan hutannya, tidak akan garang. Anak panah jika tidak meninggalkan busarnya tidak akan mengena sasaran”. (Fawat al-Fawayat 3/87, Beirut: Dar al-Sadir).

DrMAZA kata: ya, pergi wahai diri, mencari dan meneliti segala rahsia ilahi di alam ini..luaskan pandanganmu supaya engkau dapat lihat sesuatu dari sudut yang beribu.. kembaralah nescaya engkau akan bertemu dengan sesuatu yang baru.. tentang manusia, dunia dan segala berita..bawalah ia sebagai obor peringatan buat diri dan teman.. berjalanlah mendapatkan catatan untuk masa hadapan.. mungkin ia akan lebih aman dari diari semalam.. himpunkan segala kenangan yang indah dan gundah..bawalah sebagai bekalan dalam merempuh suatu perjalanan yang mungkin sunyi dan kembara yang mungkin sepi..kutiplah segala madu dan penawar untuk luka dan calar..temuilah apa yang kau idamkan... mungkin ia bekalan baru buat suatu permusafiran yang engkau pun tidak tahu..
p/s: perlukah aku berhijrah/mengembara...

No comments: