Friday, April 30, 2010

tag dr adah

Assalamualaikum...
hari ni mood nk buat tag,dr rakan blogger..sian korg tag Keyyah tp Keyyah lambat buat... Okies jom layan jawapan2 dr Keyyah.. Tag ni dari ADAH...
[1] 3 Names in your inbox cellphone
A Bucuk Boy (xtau lah sapa yg bertuah diberi nama ni oleh Keyyah..tp dia mcm redha ja..)
Adekku Sayang ( nama ni adek yg Rename okeh..sbb dlm phone dia tulis Kakakku syg..hahaha)
B.e ( ini abg Keyyah la..)


[2] Your main ringtone?
Love story..tp Keyyah slalu silent je sbb ganggu ketenteraman org disekeliling.. 

[3] What U did at 12 last night?
Tido nyenyak di atas tilam yg empok bertemankan bantal dan selimut yg best.... Keyyah jrg stay up okeh.. Tdo awal n bgn awal adalah amalan Keyyah..nih petua awek muda tau..hahaha sgt tipu..

[4] Who was the last person U went out with? Where?
Adah. G melepak kat library..jd ulat buku dan bukan jd ulat bulu yg miang ok.

[5] The color of T-shirt you're wearing now?
ahha ngh pakai bj kurung sbb br balik dr library. Cewah jd minah library jap...

[6] The last thing you did?
Membaca n melepak di library yg indah lg tenang (Jgn salah sangka k..Keyyah bukan minah Library pn..sj je nk ubah angin)

[7] 3 of your everyday favourite items?
PC, Hp and Miss pinky

[8] The color of your bedroom
Kuning

[9] How much money in your wallet now?
Malas nak kira..bukan banyak pun...hihi

[10] Your favourite song?
Skrg Cari jodoh wali band (ahha sudah semestinya sbb skrg ramai kwn2 Keyyah dah kwen..so sesapa yyg rs ada calon lebih boley lah bg Keyyah sorang...abes la kalo faiz baca..hahaha)

[11] What will you do next wekend?
Lepak kat lab...igt nk blk kg, tp byk keja xsiap (nih maen blog time magrib je ni..hahaha)

[12] When was the last time U saw Ur Mum?
Last 3 week..selalu blk kg sampai ada jiran tegur, " eh hang ni buat melaka-kedah mcm aloq staq- Kodiang ja, dah la blajaq lg". so minggu ni aku xblk la..

[13] Where is she now?
Di kampung..ngh melayan anak bongsu kesayangan nya maybe...(nada jeles)

[14] When was the last time you talked to your parents?
Td.. Menyatakan kekecewaan ku sbb xley blk kg minggu ni..

[15] Who is the last person that texted U?
A Bucuk Boy. 

[16] Where did U have your dinner lastnight?
Kedai Mak Long..ok ni mmg tempat kami lepak n mkn la

[17] The last suprise you got?
Xigt la..

[18] Last thing U borrowed from ur friends?
Apa erk...

[19] Who is ur BF/GF or husband/wife?
BF Keyyah skrg bernama Miss Pinky..alamak apsal Miss..biar lah BF Keyyah kan...

[20] What do you feel now?
Biasa je...hehe

[21] Wanna share with who?
Share dgn emak

[22] Who knows ur secret?
None..kan namanya secret..hehe
[23] They keep ur secret?
nama pn secret...
...
[24] Are you angry with someone?
No

[25] What do you order at McD?
Burger, Aiskrim

[26] The last time you felt so sad?
Semalam kot..Mengenangkan kesalahan2 yg dah Keyyah buat..muhasabah diri ckit..

[27] What is your wish for tomorrow?
Wish dapat g majlis pertunangan my bestfren..tp atas nasehat emak, adek n kengkawan, Keyyah dgn berat hati membuat keputusan tuk tak blk kg..uhuk

[28] Who will U tag next?

Disebalik 888.. Bertuah atau pun tidak???

Salam..

 Okies Keyya kena tag ngn cik ain n cik sakura.Tag 888...Sowi cik ain comeil n cik sakura, Keyyah lambat amik award ni..eh award ke, tag rsnya???hentam sj lah...Sbb nya pc kat umah xda folder picture loo..suma ada dalam external hardisk..bila external hardisk 2 tertinggal kat lab, cenggini lah jadi..lambat update..Dah terlalu lmbat nih...
Okies ni syarat2 nya:

1. Go to your photo files, select the 8th photo folder.
2. Select the 8th photo in that folder.
3. Post that photo along with the story behind it.
4. Then challenge 8 blogging friend to do the same

Jeng..jeng..jeng.. ini lah pic nya..adoiii folder edit..n gambar ni pn dah sekian lama terpampang kat cni...

Disebalik pic nih sbnrnya Keyyah sj je nk edit pic n nk tukar banner..buat lah 2 3 header..last2 ini je mcm ceria n kanak2 riang..hehehe.header ni pn dh lama terpampang kat cni..haha

8 orang yang keyyah nk bg hadiah ni...
okies ini hadiah tuk korg semua..sesapa yg tgk sialah buat k...

Wednesday, April 28, 2010

Kontest Ibu Kau Lah Sumber Inspirasi ku

Assalamualaikum...
Hari ibu bakal menjelma, so Keyyah nk join kontes untuk ibu..jom lah ramai2 join contest ni untuk mengenangkan jasa,pengorbanan dan juga inspirasi dr ibu...untuk maklumat lanjut, sila click sni.

dibawah ni Keyyah pertaruhkan gambar emak ketika meraikan kejayaan ank2 dan juga senyuman yg xmampu dilupakan..

Ibu,
Nyawamu menjadi taruhan tuk melahirkanku,
Susumu menjadi penyambung nyawaku,
Kudratmu dikorbankan demi membesarkanku,
Doamu mengiringiku perjalananku,
Sabarmu menjadi kebanggaanku,
Senyummu menjadi penawar dukaku,
Gelak-tawamu menghiburkanku,
Air-mata dan marahmu menjadi peringatan buatku,
Dendamu menjadi pengajaran kepadaku,
Nasihatmu menjadi panduan untukku,
Pelok-ciummu menenangkn hati ku,
Air-tanganmu mengalir dalam badanku,
Kaseh-sayang mu menyelimuti hidupku..

Ibu,
Segala dari mu menjadi inspirasiku,
Tak terbalas pengorbananmu,
Semoga rahmat Ilahi sentiasa mengiringimu..

P/S: Hayati n kenanglah pengorbanan mereka.. Kawan Keyyah slalu pesan," balik lah kg slalu n berikan lah kebahagian buat mereka sementara mereka masih ada"..

Tuesday, April 27, 2010

Contest " Tunjuk Bakat Anda"

Assalamualaikum..
Okeh hari ni Keyyah nk join contest Tunjuk Bakat Anda.. tgk lah tajuk nih... Keyyah xda bakat pn, tp bila cik ery ajak join, Keyyah join lah. g pn sj ja nk meriahkan contest cik ery yg dah pn meriah...td lps lunch Keyyah pn godek2 la PS tuk wt menda nih...  Tp syarat2nya mmg senang r..kalo nk tau sila ke Blog Ery Fariesha ok.

Tarikh tutup: 28/04/2010..

Disebabkan blog cik ery colorfull, so Keyyah pn wt la banner ni ala2 colorfull ckit.
okies kalo nk resize ke apa2 yg xkena ke, sila2 lah ckp k.. Keyyah ok jer...

P/S: Affundi Keyyah okeh..hahaha

Saturday, April 24, 2010

1 pergi 3 yang datang



Keyyah percaya mutiara kata di atas ni sudah diketahui oleh kalian semua... Maksudnya pn xperlu lah Keyyah terang kan lg okeh..  pernah kah kalian rasa kehilangan?? xkesah la kehilangan org yg tersayang atau pn barang kesayangan..mesti pernah kan.. Percaya lah pasti ada HIKMAH disetiap kejadian.
Igt x kisah Keyyah dpt hadiah tapi hadiah 2 dh rosak. kalo xingat sila click sini. Keyyah sedih n menangis sbb menda yg remeh 2 (memalukan je..adess).. Keyyah redha andai itu bukan rezki Keyyah.. Tp xsangka Keyyah dpat ganti dgn yg jauh lebih cantik, lebih bagus n lebih cun dr dulu..
Okeh terus ke tujuan asal Keyyah wt entry nih.. Keyyah dapat hadiah lg. (boleh bayangkan x muka Keyyah ms tgk kotak 2, mmg sgt terkejut la)..blk ja dr lab,ada kotak kat sblh meja study Keyyah. Besar pulak 2..
Tgk2 kotak ni..mmg safety la..kalo pecah lg mmg salah posman 2 lah yg baling2 kotak ni.. besar 2 kotak ni...jom tgk apa yg Keyyah dpt..Jeng2 ada 1 kotak lg..Keyyah sgt teruja tgk 2nd kotak ni...

Ini lah isi nya...ada 2 piring yg sgt kiut..
Tgk nih Keyyah xbuka lg piring ni..syg sgt...xsabar rasa nk bg kat mak..Boley lah wt sebagai hadiah hari ibu jugak kan..hehe..
Disebabkan Housemate Keyyah xpuas ati sbb kotak besar n adiah 1 ja, so Keyyah pn godek2 lah kertas2 yg ada dlm kotak 2, OMG ada lg 1 adiah la... Fuhh naseb baek xbuang terus ja kotak ni..jom2 layan hadiah lg 1..
Keyyah sgt terharu tgk hadiah2 ni..Hanya ungkapan TERIMA KASEH  yg mampu Keyyah berikan kepada akk Wan dari Teratak Puteri.  Mmg Keyyah xsangka nk dpt ganti dgn yg lebih cun..

P/S: Sentiasa yakin dan percaya lah dgn setiap musibah yg terjadi sbb hanya ALLAH sj yg mengetahui Hikmah disebaliknya.. :)

Thursday, April 22, 2010

contest Header utk kaizen

Dah lama rsnya nk wt contest ni..tp xwt jugak..okeh hari nih Keyyah berjaya juga wt Entri tuk contest ni..Keyyah sbnrnya xla berbakat pn, tp sj jer suka edit gambar..so keyyah wt lah banner ni..mana lah tau kan tetiba terkena ngn cita rasa kaizen ke...hehhehe..lagi 1 tujuan keyyah wt ni sbb nk support blogger2 la...mana tau suatu hari nnt Keyyah wt contest xda lak org nk join..hehe...
Contest ni mudah je, korang just wt banner n entri tuk Kaizen je. Tema mst lah putih-hitam-kelabu..xtau lah kalo ada warna laen dia terima ke x sbb kat c2 mmg tulis warna ni je.  Jom lah ramai2 join contest ni..syarat2 nya disini.





Ok nih lah Banner yg keyya buat..xla cun pn..simple je...kalo xmenang pn kaizen amik jelah banner ni..wt kenangan..hahaha...Gambar ni Keyyah godek2 dr mukabuku Kaizen..dh minta izin dulu kan..hehe.. 2 banner yg Keyyah buat..yg bwh ni mcm serabut ckit la..tp dh buat upload jelah..tuk memeriahkan N3.. :)


Wednesday, April 21, 2010

Sabotage terhadap syarikat Islam

Assalamualaikum...
Pg td sj je Keyya baca entri baru kat GB... part yg slalu Keyyah bc mesti lah kat Buletin....biasalah bc isu semasa kan..tetiba Keyyah terpanggil utk baca tentang isu Kenyataan rasmi isu pasal kopi Radix palsu n Kopi Radix di bawah harga. Keyyah terpanggil tuk bc n3 ni sbb family Keyyah mmg pelanggan setia produk dr syarikat ni.. Kopi, Teh, Nestum, Ubt Gigi n produk mknn laen.

Seperti yang kita sedia maklum, HPA Industries Sdn Bhd merupakan syarikat yg mengeluarkan produk2 HALAL. Bila wujudnya kopi radix palsu, isu halal itu akan diragui. persoalannya sekarang, kenapa mst ada klon kpd produk HALAL dan juga syarikat Islam???Bukankah ini dinamakan sabotage.

Perbandingan Kopi Radix Asli dan Palsu (klon)
  1. Bungkusan: Bungkusan kopi radix klon lebih besar
  2. Logo HPA: Berbeza pada huruf P. Kopi radix klon terdapat titik hijau pada warna putih di tengah huruf P
  3. Pada logo Halal : Tulisan rumi HALAL pada kopi radix klon tidak jelas ejaannya dan tidak boleh dibaca.
  4. Sudu: Warna sudu kopi radix klon kabur dan tak bersilau.
  5. Air kopi : warna air kopi klon keperangan dan buihnya tidak jelas.
  6. Angka 23g: Kopi radix klon mempunyai border merah pada angka 23g.
  7. Tulisan MS 1500:2004 dan 23g dicetak agak ke bawah hingga terkena di bahagian pengunci bungkusan.
  8. Bijirin 3 biji kopi di atas cawan pada kopi klon tiada bayang hitam.
  9. Tulisan RADIXRADIXRADIX yang keluar dari cawan tiada pada kopi klon.
  10. Rasanya : Pahit terasa. Sudah pasti kopi klon berbahaya dan tiada jaminan ada 7 herba.
P/S: Keyyah sebarkan hal ni sbb xmo lagi ramai org yg tertipu ngn produk klon..
info dr: http://syafrizal.net

WebCam

 Gambar hiasan semata-mata..
Keyyah percaya semua blogger penah guna video cam..maklum la skrg suma laptop mmg dh tersedia ngn webcam kan...Dulu Keyya slalu maen video call n videocam ngn membe2 perempuan je..maklum lah kan kalo wt video call ngn laki ni leceh ckit..kena pkai tudung la, pkai sopan2 la..hehehe...Slalu Keyya wt Videocall ngn Zanna...Zanna ni antara bestfren Keyya la...dia kwn ssh n senang la... Disebabkan dia dok nun jauh di utara n Keyya lak dok di Selatan, kami berhubung melalui tenet jelah..boley tgk muka n yg ptg free..hehe..
Opsss Keyyah bukan nk cerita pasal Zanna okeh, Keyyah nk cerita aktiviti Keyyah masa maen webcam ngn Cit(nm glamour yg slalu wt'n faiz nk terajang Keyyah).Smlm Keyyah berkesempatan ym ngn cit..skrg Cit ada kat Belgium...Sbnrnya Cit dh sampai Belgium hari sblm ni lg selepas menempuh perjalanan selama lbh 22jam dari Barcelona ke Brussel. So skrg Cit rehat sekejap kat umah membe Mat Join..Cit Ym ngn Keyyah sambil tgk cita Naruto..cerita feveret dia nih...see muka dia yg Keyya curik2 printscreen.

Kesian Cit sbb xtau muka dia telah dieksploitasi utk entry ni....Sowi ye Cit...hehe...Hopefully Cit n the gang salamat sampai Malaysia nnt..Semalam pn Keyyah tgk kerajaan Malaysia dah adakan misi menyelamatkan rakyat malaysia yg terkandas kat eropah...Kesian je tgk ramai org tdo kat airport ...Cit kira bertuah la sbb ley tmpg2 tdo kat umah org...Hari ni Cit nk teroskan perjalanan ke london lak.sbb flight dr London ke Malaysia hari Sabtu kalo xda aral melintang la.
p/s: Keyyah semakin wisau tgk muka Cit yg dh kurus ckit...kalo dah xbuncit, nnt nama Cit dah xrelaven lg la...huhu

Saturday, April 17, 2010

Petua menghilangkan parut jerawat ala moden

Assalamualaikum...
Pernah x korg rs tension bila tgk muka ada bintik2 hitam..means parut cik jerawat lah kan...Expecially gegirl lah kan..Kalo 1 je bintik hitam ok lg, boley la anggap tai lalat ja..wt penyeri muka..tp kalo dh hampir sblh muka ada parut, mula lah nk cr petua sana cni..hee...
Hari 2 ms Keyya terkena dmm n selsema yg lama plus resdong yg menggila, muka Keyya start tumbuh jerawat...Bukan 1, bukan 2 tp byk....cuma cik je ni naek kat 1 tempat ja...kat pipi sblh kiri..ni la parut cik je 2..


Byk 2 parut..hehe slumber je dok tunjuk2 parut cik je..tp ni lah mslh Keyya skrg...Bila dh tgk byk mcm 2, mula la Keyya Google Google petua nk ilangkan parut..igt nk wt secara traditional...satu petua yg Keyya jmpa adalah menggunakan kulit kayu manis atau org puteh panggil cinnamon..mmg mak Keyya pn ckp serbuk kulit kayu manis ni boley hilang kan parut jerawat, cuma kena rajin lah kan...

kalo org dulu2 asah kulit kayu manis ni kat pasu, lps 2 letak kat muka...tp skrg senang je, terus beli je kat pasarraya..harga pn murah je...
Tp Keyya xwt cr traditional ni..Keyya guna cr moden punya.Tgk tajuk n3 ni lah kan..sblm ni Keyya mmg dh penah guna produk ni..It's work on me..so bila dh dpt alaun ni, Keyya pn teros g beli lah... Keyya guna Organic Aid je...

Keyya guna cream ni sejak form 5 lg..bila tgk ada parut ja, Keyya mula lah cr cream ni..tp parut 2 xla ilang ngn cpt...kekadang guna sampai abes 1 botol br ilang parut ni..hehe..
Okeh 2 ja yg Keyya nk cita..hehe

Hadiah ku sudah sampai

Assalamualaikum...
Apakah perasaan anda bila sampai je dr kg, ada sebungkus hadiah  menanti tuk dibuka oleh tuannya..mesti lah teruja kan..tp laen lak ngn keyya, nmpak hadiah sedang menanti, tp keyyah ley xbuka n tggu je sampai lps blk dr lab br buka n snap2 pic ckit....np jd cm 2???hehe ni suma gara2 da byk keja yg sedang menanti tuk disummit...siap dapat call dr PA TNC UTeM n PA Timbalan Dekan akedemik FKEKK lg.. Huh bunyi mcm jd org ptg ja kat cni, padahal sbb xsummit progress report tuk sem ni je...
Actully dh lama nk wt entry ni tp xjuga dibuatnya...nk kata sebok 2 xla sebok sgt...tp sbb  malaih nk edit gambar maka tertangguh la entry ni..hehe.. Sorry akk sbb lambat publish..okeh kpd sesapa yg nk tau kenapa keyya dpt hadiah, bc la link ni..okeh ni edit sekali ngn pic entry di bwh...ni lah adiah yg keyya dpt...

Tgk betapa besarnya kotak hadiah ni..nih sbb hadiah tuk 2 org...

Tgk balutan ni, safety kan....mmg xcited nk buka nih...

Ok ni lah hadiahnya....Cantik kan..antik ni..mmg ssh nk cr skrg...Keyya antara yg bertuah sbb ley dpt pinggan ni...kalo nk beli pn mst mahal nih..xtau lh ada jual lg ke x.
Tp hati Keyya tetiba sedey bila buka balutan ni...menitis air mata Keyya..ntah kenapa asik nangis je ari 2...eh xmo cerita pasal sedeh2 ni...C pinggan ni pecah...
Org tua2 dulu cakap kalo ada brg kaca pecah ni ada berita sedih...ptt la seharian kat lab sedih.rupanya petandanya dh ada kat umah..cuma keyya ja xperasan..opsss xmo2 igt lg....Apa2 pn Keyya bersyukur sbb dpt hadiah ni...Tenkiu akk wan bg hadiah ni..ni boley kira hadiah bday tuk Keyya juga...

p/s: pinggan ni pecah bukan salah akk okeh.mmg akk balut n kotak 2 dh cukup safety...mungkin keyya yg xberhati2 atau mungkin bukan rezki keyya..

Okeh sekarang Keyya nk promote la blog akk wan..jom la ramai2 g blog teratak puteri ...Byk pinggan mangkuk antik kat cni...cantik2 n menarik...kebaynyakkannya mmg ssh la nk cr skrg.Kalo xcaya jom la ramai2 g tgk.Keyya suka g blog ni sbb suka cuci mata tgk brg2 yg akk wan publish..mmg teruja la nk beli tp harap maklum Keyya ni student sepenuh ms...so pendam jelah kan...kepada pengunjung blog Keyya jom la ramai2 ramai2 cuci mata kat cni....kalo xbeli pn boley la cuci mata n up traffic kat cni..hehe

Wednesday, April 14, 2010

Geng Blogger: Komuniti Blogger Anda..

Assalamualaikum....
Hari ni keyyah blaja benda baru..cewah padahal org laen dh lama tau..keyyah je jakun..nih pn miss Adah yg aja...kalo x mmg xwt lg lah kan...heheh. hari ni adah aja keyyah cena nk join geng blogger ni..jom lah ramai2 join..juz click pic kat bwh ni je..xpn click kat left side bar blog keyyah ok..





yang ptg sblm join geng blogger ni mst la ada akaun facebook lu oke...sbb kena link ngn fb...ini je info yg aku nk ceritakan ari nih..hehe

NoorAfzan Bday Give Away

assalamualaikum n gud monink...
selepas solat subuh pg ni aku berblog walking..ngh berblogwalking terjumpa lah GA ni.. disebabkan Bday NoorAfzan sama ngn Bday aku, so aku pn bersemngat lah nk join..jom lah kwn2 join NoorAfzan Bday GA.



Giveaway ni akan tamat pada 25hb April 2010 11.59 malam..pjg g ms nk join nih...jom lah reramai memeriahkan majlis..hihi

Tuesday, April 13, 2010

cabutan bertuah versi xda perasaan..

ahha tgk tajuk 2..aku copy tajuk cik penaja ja...sbb xda idea nk wt title...disebabkan cik cheera wt cabutan bertuah ni pd 12.4.2010, aku menjadi teruja nk join...kot2 la tuah tarikh ni kan..hehhe..
ok cm biasalah nk join cabutan bertuah ni mesti lah letak banner nih kat n3 n side bar:



2 jer pn syarat2 cik penaja..jom lah ramai2 join cabutan bertuah nih..hehe..sp2 nk join juz  ke blog cik penaja ja. cabutan bertuah nih berakhir 2mei2010..hehe jom2 cpt.

Interesting Blog Award

assalamualaikum...
uik dpt award 2..INTERESTING BLOG AWARD.. aish blog yg interesting or tuan punya blog yg menarik..ahha terperasan jap...  okies xmo melalut2 pasal aku.Tenkiu cik adah coz bg award yg sgt berharga ini..ahakzz.actually award ni aku dh dpt mggu lps..tp kekangan masa xsempat lah nk buat...ini award yg aku dpt k:
uhukz byknya soklan yg nk kena jwb.
1. apa yang anda akan buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?
 1st skali mst lah aku nangis..sbb kalo aku marah aku mst nanges lu....
 2nd biar jelah org nk kutuk ke nk tikam dr belakang ke, yg ptg dorg wt dorg dpt.ALLAH maha   mengetahui segalanya..

2. 6 org di hati anda ?
  mak, sibling, niece, nephew, member n blogger

3. anda rasa anda comel ?
  xkowt..

4. single or taken ?
  single but not available

5. blog yang anda suka ?
semua yg slalu aku lawati lah..hehe

6. adakah bilik anda kemas setiap hari ?
  xkot..kekadang kemas, kekadang serabut.

7. lagu terakhir yang anda dengar ?
  hari nih xdgr lagu sbb dok pulun wt progress report

8. last text message ?
  from faiz: xyah cita kot apa yg dia tulih

9. last phone call ?
   Emak lah..ngadu ngn mak sbb sedey..mkn nasi sorg2..huhu

10. hari terakhir anda menangis ?
   hari ni la...makan nasi bungkus sorg2..kalo boley dicepatkan masa nk ja cptkan..nk faiz teman aku mkn..huhu sungguh terasa dia xda kat cni...

11. list lima faberet colour anda .
   merah, merah hati, merah jambu, merah purple ( ader ke?) n biru.

12. orang terakhir anda ber"ym" ?
 dh lama xym..br blk dr kg...yg mggu lps nya xigt...

13. game yang anda paling suka ?
  dulu suka maen farmville..tp skrg maen game mickey kot.ahha

14. adakah anda peminat MCR ?
x..tp kekadang dgr gak lagu dia.

15. apa perasaan anda semasa jawab tag ni ?
 best kot

16. anda rasa tag ni best ?
   best la jugak

17. tag lagi 10 orang .
xmo..malaih nk tag org...

Wednesday, April 7, 2010

Curang di balas Curang

Assalamualaikum...
hari nih tgh busan2 study, aku pn dgr lah tv9 online..hehe tgk cita pasal pa??? hee aku tgk semanis kurma... mmg aku suka tgk siri ini...byk ilmu yg aku dpt..walau pun xkwen lg tp aku suka jer tgk cita nih... sebagai persediaan dimasa depan...
antara pandangan org ramai:
  • memaafkan pasangan lebih baek..sbb disitu letaknya keteguhan iman.
  • ada pendapat mengatakan kalo 2 2 dah curang, lebih baek pilih hidup msg2...xperlu lah lg nk teruskan ikatan itu..
  • ada sorg pemanggil 2 cerita suami nya slalu ber-Chatting..lps 2  mula lah bercinta ngn chatters..aissh boley lak cm 2 kan...wahai perempuan2 diluar sana, berhati2 lah ngn teman cyber ni..bukan aku nk kata semua kwn di alam maya nih bersifat begitu, cuma berhati2 lah..
  • kalo korang cmna lak..hehe kalo aku xtau lah kan...Semoga dijauhkan lah dr sifat2 mcm ni..
Ok ni lah seba sedikit summary yg aku dpt dr Ustaz Wan Akhasyah n Ustazah Siti Norbayah.
kenapa lelaki curang:
1. membalas dendam
2. sesetengah lelaki mempunyai tabiat utk memburu..nk buru apa tu..adesss sungguh dasyat ayat Ustaz Wan Akhashah nih..hehe
3. nafsu..
4. sikap romeo
5. ego..nk test market.. haha
6. digoda..ohho lelaki mmg xtahan bila digoda...ini kata2 ustaz..

kenapa perempuan curang:
1.kurang perhatian dr suami
2. terlalu byk perbezaan...sebenarnya suami isteri saling melengkapi..tp kalo terlalu byk sgt perbezaan mmg slalu gadoh la...
3. berubah sikap dan penampilan.. mula2 kwen pkai smart2, lps 2 semak ja..ermm perempuan pn nk tgk yg cantik dan indah2 jua...ini nasihat ustazah Norbayah ok..aku juz tulis semula jer..hehe..
4. perhatian yg lebih dr insan laen
5. balas dendam
6. tarikan material...

Cara menghindari:
1. Berdoalah. meminta lah kasih syg dr Allah..hanya dia lah yg memberi segalanya..
2. Tolong pasangan untuk kembali ke pangkal jalan
3. Berfikir lah secara positif.
4.Perlu lah menambahkan ilmu berumahtangga.
5. mencari mawaddah warahmah..kena lah slalu bergurau senda dgn pasangan..hehe..kajian menunjukkan dengan gurau senda dapat mengurangkan sakit jantung...
6. Jadi lah isteri solehah dan suami yg soleh

 Doa:

Surah Al-Furqan: Ayat 74
Dalam doa nih minta lah supaya mendapat pasangan yg setia, mendapat ank2 yg soleh dan solehah yg sejuk mata memandang dan berdoalah supaya kita menjadi pembimbing kpd org yg beriman, supaya dia akan igt kita bila kita meninggal kelak.
Surah At-Taubah: Ayat terakhir
Semoga dibukakan pintu rezki, pintu rahmat dan pintu kebahagiaan tuk kita.

Slalu kita dengar, what u give, u get back... so fikir2 kan lah..
Curang nih bukan lah sesama manusia shj..tp curang kpd diri sdr, curang kpd Allah dan curang ngn apa2 sj..Yg paling ptg jgn curang ngn Allah...
Semoga masih ada masa dan ruang tuk AKU mendapat keampunan dr yg maha esa...Aku hanya insan kerdil yg lemah dlm segala segi..eh btol ker ayat ni..tp itu lah yg aku harapkan..PERUBAHAN dlm diri dan KEAMPUNAN dari Ilahi...siapa yg xnak jd org yg lebih baek kan...

pen off..mahu sambung stdy...

Sunday, April 4, 2010

Alhamdulillah.. Hari ni hari bertuah ku dan rumate ku

salam..
tgk tajuk n3 ku hari ni...hari ni aku dan room8 aku sangat bertuah rsnya...nk tahu kenapa??? sbnrnya mggu lepas house8 ku n aku telah mencuba nasib menyertai GIVE AWAY TERATAK PUTERI...kalo xsilap 110 org yg join GA ni... xsangka pulak aku dan sarah sangat bertuah tuk kali ini... sarah dapat no 1 n aku dpt no 2... Alhamdulillah..

Kami berdua sgt xcited sbb ni lah kali pertama kami dpt hadiah drp blogger..hadiah apa yg kami dpt??tguuuuu... kepada adah ngn dee, nnt kita cuba lg k..byk lagi contest n GA..
give away ni sempena birthday akk pemilik blog teratak puteri. sblm akhiri n3 ni, sy nk wish 
Happy Bday to akk.. 
Semoga akk panjang umo, murah rezki, sehat slalu n bahagia ke akhir hayat...
terima kasih akk.

Saturday, April 3, 2010

1st GIVEAWAY BAZAR KERONGSANG

Disuatu petang yg damai....sy telah terjumpa beberapa contest yg mamasyafi join... so sy pn teringin lah nk join...





Ok contest nih bersempena pembukaan BAZAR KERONGSANG (BK).utk join contest ni senang sj.juz wt n3 utk contest nih & jd follower...
TARIKH TUTUP PENYERTAAN - 24 APRIL 2010
PENGUMUMAN PEMENANG - 25 APRIL 2010



Cabutan Bertuah MYBABYSHOPONLINE

Salam...
Rasanya masih blm terlambat lg utk sy join contest nih..mana lah tau ada rezki kan...Boley lah bg hadiah ni untuk anak sedara...





contest ni di anjurkan oleh Hadiah Untuk Si Manja Anda. jom lah ramai2 kita join contest nih...
Tarikh tutup adalah 04 aPRIL 2010, jam 1.00 am.

April

March telah melabuhkan tirainya..
April mula melebarkan sayapnya..
Apa ada pada Bulan ini..
Kenapa aku menantikan bulan ini..
kenapa aku akan jd susah hati bila ia nya muncul..
Bermulanya April..
Beerti berakhir lah 1st quater of this year..
Apa azam aku sblm msk thn br..
mmg xterlaksan pn..
Ya Allah kenapa boley jd cm ni..
Cpt lah keyyah..
Berlari lah MySpace
Lari dgn laju MySpace
Jgn maen2 lg MySpace
Hentikan MySpace
hentikan lah MySpace
mulakan semula apa yg telah kamu mula kan MySpace
demi untuk MySpace


chaiyok2...
Semoga dipermudahkan segala urusan ku...

Thursday, April 1, 2010

Berfikir secara positif.

Kadangkala kita slalu merasa kita byk menjaga hati org laen sedangkan kt tak sedar org laen juga byk menjaga hati kita..
kt slalu merasa org laen menyakiti hati kita sedangkan kita juga kdg2 byk menyakiti hati org laen..
kita slalu merasa byk berbuat baek pd org, sedangkan org laen lg byk b'buat baek pd kt..
tiada org sempurna..
Memaafkan itu membuatkan hati kita tenang...
membenci itu hanyalah membuang tenaga yg kita ada..

hehe aku ngn positif skrg sbb ngh bc buku Positive People.

Perkongsian CeRiTa, SukA DukA KeHiDupAn

Related Posts with Thumbnails